Αφίσα & Κάλεσμα πορείας ενάντια στην Ντιρεκτίβα του Αίσχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008 πρόκειται να επικυρωθεί το “Σύμφωνο για τους Μετανάστες και το Άσυλο” το οποίο περιλαμβάνει 5 θεματικές:

«Έλεγχο Συνόρων»:

Αναβαθμίζεται ο Οργανισμός Συντονισμού Ελέγχου Εξωτερικών Συνόρων και δρομολογείται η χρήση υψηλών συστημάτων τεχνολογίας (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ραντάρ, δορυφόροι). Οι Ομάδες ταχείας επέμβασής του αναλαμβάνουν επιχειρήσεις σε όποιο σημείο των συνόρων τους ζητηθεί με εγκατάστασή τους σε προσωρινή ή ακόμα και μόνιμη βάση. Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή η βίζα με βιομετρικά στοιχεία (αποτυπώματα και των 10 δακτύλων από την ηλικία των 6 ετών) .

«Επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά»:

«Οι παράνομοι αλλοδαποί πρέπει να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.» αναφέρει κατηγορηματικά το Σύμφωνο, το οποίο ενσωματώνει την «ντιρεκτίβα του αίσχους».

«Νομιμοποιήσεις μεταναστών»:

Το Σύμφωνο προειδοποιεί τα κράτη – μέλη να προσέξουν τις νομιμοποιήσεις που συνεπάγονται εγκατάσταση της οικογένειας του μετανάστη (ανεπιθύμητη λόγω κόστους εκπαίδευσης, περίθαλψης κ.λ.π.). Οι νομιμοποιήσεις πρέπει να υπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Προτεραιότητα έχουν οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι των κρατών – μελών (από τις πρώην ανατολικές χώρες), Από τις τρίτες χώρες πρέπει να προτιμούνται αφενός οι υψηλά ειδικευμένοι και οι σπουδαστές και αφετέρου οι προσωρινοί ή κυκλικοί μετανάστες. Εισάγεται η έννοια της «κυκλικής μετανάστευσης»: η θέση εργασίας παραμένει σταθερή, ο εργαζόμενος αλλάζει κάθε τέσσερα χρόνια.

«Πολιτική Ασύλου»:

Ως το 2010 και το αργότερο ως το 2012 θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί ενιαία διαδικασία για την παροχή ασύλου, με εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου όλων των κρατών-μελών, ώστε να μην παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Γι΄ αυτόν το σκοπό δημιουργείται μέσα στο 2009 «Ευρωπαϊκό γραφείο στήριξης» που θα δίνει πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, προκαταλαμβάνοντας και καθοδηγώντας έτσι τις αποφάσεις για χορήγηση ή όχι ασύλου.

Προτάθηκε από την ελληνική πλευρά η έδρα του γραφείου να είναι η Αθήνα (θα δίνει δηλαδή πληροφορίες για το άσυλο μια χώρα με ποσοστά θετικών απαντήσεων ασύλου κάτω από 0,6%!). Στην ουσία καταργείται το άσυλο.

και «Συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης»:.

Αφορά τη δημιουργία και μεταφορά στρατοπέδων εκτός Ε.Ε. και εξαγωγή «τεχνογνωσίας» και εκπαίδευση συνοριοφυλάκων στις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου ψηφίστηκε η “Ντιρεκτίβα του Αίσχους”, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

* τη δυνατότητα 18μηνης κράτησης μεταναστών που «παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης»,

* τη δυνατότητα φυλάκισης και απέλασης μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι),

* την παράκαμψη των νομικών διαδικασιών, καθώς η φυλάκιση των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορεί να διατάσσεται από διοικητικές αρχές και όχι απαραίτητα δικαστικές,

* τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη χώρα, ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων (ένα παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν θα μπορεί να απελαύνεται στην Τουρκία ή τη Λιβύη…),

* 5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όσους/ες απελαύνονται.

Η ντιρεκτίβα εγκαθιδρύει την Ευρώπη των στρατόπεδων συγκέντρωσης.

Οι εξουσιαστές αποστραγγίζουν το φυσικό πλούτο μιας χώρας και όταν δεν έχει μείνει πλέον τίποτα, κλείνουν τα σύνορά τους για να αποφύγουν τους πρόσφυγες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Με την ντιρεκτίβα και το σύμφωνο, νομιμοποιούν το σύγχρονο είδος δουλεμπορίου και μπορούν πλέον μέσω της διαλογής να εισπράττουν ακόμα περισσότερα κέρδη, ξεζουμίζοντας αυτούς τους ανθρώπους κι έπειτα να τους πετάνε ή να τους χαρίζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *